Vanliga frågor

Frågor om motorfordon

Vad kostar det att försäkra mitt fordonn?

Alla motordrivna fordon som används i trafik ska vara trafikförsäkrade, enligt trafikskadelagen (1975:1410). Det betyder att om fordonet är i trafik så måste fordonets registrerade ägare ha en trafikförsäkring. Det gäller även om fordonet exempelvis är stulet, har användningsförbud, körförbud eller inte är i körbart skick. Fordonet måste ställas av för att kravet om trafikförsäkring ska sluta gälla.

Om du som ägare vill teckna andra fordonsförsäkringar, som hel- eller halvförsäkringar är det något du väljer själv. Trafikförsäkringen täcker skador som uppstår på annans fordon eller egendom om du eller annan som använder ditt fordon orsakar en olycka. Trafikförsäkringen ersätter dock inte skador på ditt eget fordon. En hel eller halvförsäkring täcker i olika utsträckning även skador på det egna fordonet.

För mopeder från Baotian och Kymco finns en märkesförsäkring med fast pris. En märkesförsäkring från Insplanet kostar från 1 695 kr/år och kompletterar din trafikförsäkring så att du får ersättning vid stöld, vagnskada och brand. Försäkring levereras av Insplanet och tecknas som ett komplement till din trafikförsäkring. Trafikförsäkringen tecknas då hos ditt vanliga försäkringsbolag. Vi utför årligen generella undersökningar av kostnaden för en trafikförsäkring hos de olika försäkringsbolagen. Utifrån det kan vi ge en rekommendation om vilket eller vilka försäkringsbolag som är billigast innan tu tecknar din trafikförsäkring.

En trafikförsäkring för moped kostar runt 2 000 kr/år beroende på var du bor, vilket bolag du tecknar hos, vilken modell du har, etc. En helförsäkring för moped kan kosta mellan 3 500 - 8 000 kr/år. Även det är beroende på tidigare listade parametrar. Kontakta alltid ditt försäkringsbolag för en exakt prisuppgift. Läs mer om Insplanets försäkring här. https://www.insplanet.com/forsakring/moped/?distributorId=2&resellerId=11)

Har du MC-behörighet på ditt körkort (A) kan vi rekommendera att du köper en MC-scooter, t ex 125cc, 200cc eller 250cc, istället för en moped. Helförsäkringar för MC är betydligt billigare och kostar vanligen mellan 1 500 – 4 000 kr/år.

Kontakta oss via mail om vill veta vad en försäkring kostar för den modell du är intresserad av innan du köper den. Vi kan ge dig ett registreringsnummer för den modell du är intresserad av så att du kan fråga försäkringsbolagen innan köp.

Motorer – Vad är Skillnaden mellan 2-takt och 4-takt?

En motor av typen 2-takt har oftast en aning högre effekt än en lika stor motor av typen 4-takt. En 4-takt är däremot miljövänligare och har en jämnare och tystare gång. Bränslemässigt är den stora skillnaden att en 2-taktsmotor konsumerar både 2-taktsolja och bensin som båda delarna måste fyllas på kontinuerligt. Detta medför även att avgaserna luktar aningen mer än på ett fordon med 4-taktsmotor. Ett fordon med 4-taktsmotor har istället som en bil – motorolja som kontrolleras med jämna mellanrum och som endast byts vid service.

Vilka regler gäller för moped och MC?

Klass I

EU-moped klass 1 är en moped konstruerad för att köras i max 45 km/h. Mopeden brukar kort och gott benämnas EU-moped. För att få köra moped EU-moped klass I måste du ha körkort, traktorkort (utfärdat före den 1 oktober 2009) eller förarbevis för moped klass I (körkort behörighet AM från den 1 oktober 2009). För att få körkortsbehörigheten AM måste du ha fyllt 15 år, genomgått ett godkänt kunskapsprov på Vägverket samt ha genomfört en utbildning hos en behörig utbildare och examinator. Läs mer på www.korkortsportalen.se. En EU-moped klass I måste vara registrerad hos Vägverket samt ha en registreringsskylt monterad baktill. Det krävs inget kontrollmärke och normalt inte heller kontrollbesiktning. En EU-moped klass I måste vara trafikförsäkrad.

Klass II

EU-moped klass 2 är en EU-godkänd moped konstruerad för att köras i högst 25 km/h. Motorns effekt får vara högst 1 kilowatt och fordonet behöver inte registreras. För att få köra en moped klass II måste du ha fyllt 15 år, ha förarbevis för moped klass II, körkort för minst behörighet AM eller traktorkort. Läs mer på www.korkortsportalen.se. Om du fyllt 15 år före den 1 oktober 2009 behöver du inget förarbevis för moped klass II. En moped klass II ska inte registreras och den har därför heller ingen registreringsskylt. Mopeden måste vara trafikförsäkrad och du måste ha med dig försäkringsbeviset när du kör.

Äldre moped

Det finns även en typ av moped som är konstruerade för att köras i högst 30 km/h som fortfarande är godkända i Sverige enligt äldre bestämmelser. Reglementet för dessa har mycket gemensamt med EU-moped klass II. Viktigt är dock att denna typ av mopeder måste ha ett typintyg utfärdat före den 17 juni 2003.

För mer information rekommenderar vi att du besöker Transportstyrelsens sidor via länkarna nedan.

Regler för MC //www.transportstyrelsen.se/mc
Regler för Moped //www.transportstyrelsen.se/moped
Funderar du på att ta körkort? //www.korkortsportalen.se/

Montering och start av nytt fordon - Tips och trix

Då du beställer ett fordon från vår hemsida levereras den emballerad hem till dig. Det krävs då viss montering för att få ditt fordon körklart såsom montering av backspeglar, ladda och montera batteriet samt montera packbox om sådan kommer med. Du bör även läsa din användarmanual noggrant innan du kör ditt nya fordon. Den finns i förvaringsfacket under sadeln vid leverans.

Hur hanterar jag ett helt nytt batteri?
Det första du ska göra är att fylla på vätskan i batteriet. Dra bort remsan på batteriet och tryck ner vätskebehållaren i hålen på batteriet så att folien på öppningarna på behållaren spricker. Vätskan rinner då ner i batteriet. Låt batteriet stå orört i minst en timme efter att du fyllt på vätskan. Observera att vissa batterier redan är fyllda vid levereras. I detta fall medföljer ingen separat vätskebehållare. Innan ditt nya batteri får användas ska du ladda batteriet med en laddare avsedd för MC (ungefärliga laddningstider: 0.8A ca. 6-10h). Detta gäller alla typer av batterier och görs för att uppnå maximal livslängd på batteriet. Har du ingen laddare kan du kicka igång mopeden och låta den stå med motorn igång / köra i minst 30-60 minuter. Röd sladd (+) skall anslutas till + (plus) på batteriet och svart sladd (-) till – (minus) på batteriet. Glöm inte att ett batteri skall underhållsladdas om fordonet inte körs regelbundet eller om du vid varje starttillfälle kör kortare sträckor än 10 km. Om fordonet har ett larm förbrukar detta ström från batteriet även om fordonet inte används.

Startspärrar, viktigt att veta

För att kunna starta ditt fordon måste sidostödet vara uppfällt. Det sitter i anslutning till det en startspärr som gör att den inte går att starta med stödet nere. Ställ då hellre upp fordonet på centralstödet då du ska starta. Du behöver även hålla in ett av bromsgreppen för att kunna starta fordonet.

Motorolja

Fabriken där ditt fordon tillverkas har fyllt på din motor med motorolja. Denna byts vid första service (30 mil). Glöm inte att sedan kontrollera din oljenivå regelbundet samt att fylla på vid behov.

Var kan jag köpa reservdelar?

Vi tillhandahåller reservdelar för alla de fordon vi säljer. De allra flesta delarna kan du enkelt köpa via vår hemsida. Hittar du inte det du söker är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.